Is de maX van de wereldkeukenmanifestatie al bereikt?
Al heel wat jaartjes struinen de “winkelende” keukenspecialisten het wereldmekka van de keukens in Ostwestfalen af. Een prachtig en bosrijk gebied, waar begin vorige eeuw de eerste meubelmakers hun bedrijfje begonnen. Stoelen, tafels, banken en in de jaren zestig van de twintigste eeuw vooral ook keukens. Het vakmanschap van een grote regio ging groeien en bloeien. De tijd hield de ontwikkelingen niet tegen. Er groeide in de driehoek tussen grofweg Melle, Bad Oeynhausen en Verl een moderne en voortvarende meubelindustrie, waarin het keukenmeubel snel de meest belangrijke meubeltak werd.
Zo is het gekomen… En zo gaat het al jaren en jaren met overwegend succes. Gevolg: de groei is niet te stuiten. De meeste bedrijven ontwikkelen zich tot bruisende en toonaangevende fabrieken. Niet alle bedrijven kenden echter zo’n voorspoedige groei. In de loop der jaren moest ook een beduidend aantal fabrieken sluiten. Mismanagement, gokken op het verkeerde design, te grote investeringen of “doodgewoon” pech waren meestal de aanleiding tot sluiting van een keukenfabriek. Omdat de meeste keukenfabrikanten vanwege de modernste automatische productie hun waren ook elders in Duitland,

Europa of de wereld gingen slijten, werd de keukenproducent in Ostwestfalen afhankelijk van de ontwikkelingen van de wereldeconomie. Dat kan heel veel vreugde brengen, maar bijvoorbeeld in tijden van recessie ook verdriet.
Löhne
Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw was Löhne hét keukencentrum van de wereld en is dat nog steeds. Wil je goed verkopen dan moet je als fabrikant van tijd tot tijd je nieuwste ontwikkelingen en ideeën tonen. De beurs van Keulen had de meubelbeurs en voegde daar de keukens bij in. Een wereldlocatie, dicht bij de deuren van de keukenfabrikanten in het oosten van Westfalen. De keukens bleken in de jaren tachtig en negentig grote publiekstrekkers. Uit de hele wereld kwam de belangstelling voor het Duitse keukenproduct naar Keulen. De keukens waren onderdeel van de meubelbeurs, maar de bezoekers bepaalden anders. Duizenden mensen kwamen speciaal voor de keukens. En toen liet de beursorganisatie de keukenfabrikanten flink betalen, want voor succes moet je in het beurswezen betalen. De prijzen voor een keukenplekje op de meubelbeurs van Keulen stegen tot tamelijk grote hoogte. ‘Te hoog. Dit gaat onverantwoord veeI kosten’, vonden veel keukenfabrikanten. In een zich steeds verder ontwikkelend product kun je de marges niet minimaal laten zijn. Er moet in de keukenbranche voortdurend ruimte zijn voor innovatieve initiatieven. Voor veel fabrikanten betekende de Keulse prijsexplosie het eind van hun exposities in de Messe aan de Rijn. De noodzaak van goede contacten met de afnemers en retailers en het laten zien van de nieuwste ontwikkelingen en designs was echter ook heel goed mogelijk bij de fabriek ‘aan huis’. Zo ontstonden de Hausmessen en deze werden meteen zo’n succes, dat ze jaarlijks werden en nog steeds worden gehouden. Aanvankelijk in het voorjaar, later in het najaar, aan het begin van een nieuw woonseizoen. Zo groeiden deze “gezamenlijke” huisshows in één en dezelfde week van september uit tot een wereldhappening in de keukenbranche. De shows langs de autoweg A30 (de Küchenmeile) werden een succesvol platform voor de keukenbranche. Uit de hele wereld blijken geïnteresseerden graag bereid om naar dit mooie stukje Duitsland te komen. De mooie natuur en de goede bereikbaarheid maken het reizen tot een feestje, met als kers op de keukentaart de vele ontmoetingen, de relaties die hieruit ontstaan en de zakelijke wensen, waarvoor alle tijd is om ze te bespreken. Heel anders dan in het immense beursgebouw van Keulen, waar de contacten slechts oppervlakkig en vluchtig kunnen plaatsvinden. De verhoudingen tussen de Westfaalse keukenfabrikanten en de beursorganisatie van Keulen zijn inmiddels genormaliseerd en er zijn weer keukens te aanschouwen op de tweejaarlijkse Internationale Möbelmesse van Keulen. Maar het succes van hun eigen huisshows houden de keukenfabrikanten maar al te graag vast.
De 30 leden van de marketingvereniging A30 Küchenmeile representeren 90% van de totale omzet van de Duitse keukenindustrie van 4,58 miljard euro. De fabrikanten langs de Meile hebben een gemiddeld exportaandeel in hun productie van 45%. De Westfaalse keukenindustrie exporteert naar ongeveer vijftig landen. Vorig jaar kwamen ruim 24.000 vakbezoekers via de A30 naar de diverse Hausmessen. Er stonden toen meer dan 800 keukenopstellingen op een ‘gezamenlijke beursvloer’ van 38.000 m2 te pronk.
Andere industrieën
Het succes van de huis-shows trekt echter niet alleen keukenvakmensen aan. Ook aanverwante industrieën willen graag deelnemen
en – terecht – eveneens profiteren van de aanwezigheid van zoveel keukenspecialisten. Keukenapparatuur, witgoed, fabrikanten van kranen, werkbladen, waterkokers en koffiemachines deden hun intrede op de A30 Küchenmeile. Sommige fabrikanten vinden voor hun expositie onderdak bij een keukenfabrikant, andere huren expositieruimte in speciale ruimten als Gut Böckel, House4Kitchen, area30 of cube30. Ook enkele keukenfabrikanten van buiten de regio Ostwestfalen maken graag gebruik van de extra tentoonstellingsruimten, die de regio te bieden heeft. Dit jaar blijken area30 en cube30 hun expositiecapaciteit uit te breiden om maar liefst 130 exposanten ruimte te kunnen geven. Het betekent, dat area30 en cube30 groeien tot een expositie-oppervlak van 10.600 m2. En Leicht opent tijdens de aanstaande Meile haar eigen Architektur Werkstatt, een permanente expositieruimte van Leicht in Löhne.
Door deze toevoegingen wordt het evenement langs de A30 Küchenmeile veelzijdiger en voor velen misschien wel interessanter. Het is ook uniek om binnen één week de top van de keukenwereld & aanverwanten te kun-nen ontmoeten. Er moet echter opgepast worden dat met al deze uitbreidingen en toevoegingen van artikelen en apparaten die eveneens in de keuken horen, het evenement niet te zwaar belast wordt. De drukte wordt groot, misschien te groot? Is er nog wel tijd (en rust) voor een goed gesprek. Kan het doel, dat je ook wel eens bij een ander in de keuken wilt kijken, nog wel bereikt worden? Wordt het verkeer en vooral het parkeren niet tot een ramp? Gaan gezellige, doch o zo belangrijke en leuke onderonsjes als de Holländer Tag niet onder de hoeveelheden exposanten en ontmoetingen ten onder? Het zal allemaal zo ́n vaart nog wel niet lopen, maar toch…. Wat het aantal exposanten betreft en gelet op de massa bezoekers, moet haast rekening worden gehouden met een soort invasie. Misschien moeten er langs geleidelijke weg wat onopvallende maatregelen genomen worden als bijvoorbeeld een dagje extra. Of klanten en relaties op een speciale dag en op een afgesproken uur uitnodigen; hetgeen overigens nu al wel gebeurt. Er zijn in de toekomst misschien wel wat aanpassingen nodig om dit keukenevenement van wereldklasse niet ten onder te laten gaan aan zijn eigen succes.